Niebiańskie smaki w restauracji na wydmach. Szczupak, królik, ośmiornica i łosoś bałtycki w menu. Za drzwiami na taras - ścieżka do morza.
Przygodę z restauracją Bulaj rozpocząłem od ośmiornicy z foie gras (rarytas!) i torcika bezowego z polewą truskawkową (ulubiony deser gości). No i co? No i wrócę tutaj zaliczyć kolejne pozycje w menu. Zachwycające kompozycje smaków. W Bulaju podobnie, jak w gdańskiej Metamorfozie możemy posmakować niecodziennych potraw. 
![]()  | 
| Foie gras z ośmiornicą | 
![]()  | 
| Torcik bezowy z polewą truskawkową. Po opiniach na Foursquare widać, że cieszy się dużą popularnością. Mnie nie zachwycił. Torcik jak torcik. | 
Poezja w menu karta dań, ceny
- Rosyjska zupa rybna z wielu gatunków ryb w towarzystwie oliwek i kaparów (Solianka) - 14 zł
 - Żur na własnym zakwasie z jakiem, białą kiełbasą i suszonym grzybkiem - 14 zł
 - Zupa dnia 14-22 zł
 
- Śledź marynowany w ziołach - 17 zł
 - Domowy pasztet z dziczyzny podawany z marynatami, żurawiną i chrzanem -19 zł
 - Szczupak marynowany w zalewie octowej - 21 zł
 - Bukiet sałat z twarożkiem kozim, obsypany 12-miesięcznym kozim serem z Kaszub - 22 zł
 - Prawdziwy holenderski Matjas podany na plackach ziemniaczanych - 24 zł
 - Tatar z łososia bałtyckiego serwowany z pomelo i granatem - 29 zł
 
- 7 szt. domowych pierogów ruskich okraszonych masłem i pestkami słonecznika - 19 zł
 - Domowe pierogi z dzikiem podane z sosem żurawinowym - 24 zł
 - Pieczona łopatka cielęca podawana z kopytkami i marchewką z groszkiem - 36 zł
 - Tusza dorsza bałtyckiego podana z puree z zimowych warzyw i bukietem sałat - 37 zł
 - Królik duszony w sosie tymiankowym - 39 zł
 - Pieczony halibut podany z fasolką szparagową i pomidorami - 41 zł
 - Sandacz w sosie borowikowym z ziemniakami i szpinakiem - 48 zł
 - Pieczona połowa kaczki na jabłkach podana z pieczonymi ziemniakami - 51 zł
 - Grillowany stek z rostbefu serwowany z kością szpikową - 56 zł
 - Łosoś Bałtycki podany na risotto z szyjkami rakowymi - 56 zł
 - Ryba dnia (pytaj obsługi lub przeczytaj na potykaczu)
 
![]()  | 
| Restauracja Bulaj w Sopocie. Zdjęcia z 9 maja 2014. | 
![]()  | 
| Restauracja Bulaj w Parku Północnym w Sopocie. Widok za oknem na Zatokę Gdańską i sopocką plażę. Aby trafić do toalety, trzeba wyjść z budynku i skręcić w prawo i za rogiem wejść w pierwsze drzwi. | 
Drobnostki do poprawienia
Minusy?
 Trafiłem akurat na układanie napojów w szklanych butelkach w lodówce. 
Bardzo hałaśliwe zajęcie popsuło urok delektowania się smakiem potraw i 
widoku za oknem. 
Nie wybiorę też w Bulaju białego wina bez wskazania gatunku i marki. No nie podeszło...
![]()  | 
| Sopocki Bulaj między wydmami w nadmorskim pasie zieleni. Widok od strony plaży. Wejście na plażę Sopot nr 12, czyli 1 kilometr od Sopockiego Mola. | 
Adres i telefon
Restauracja Bulaj
Aleja Franciszka Mamuszki 22
81-718 Sopot
telefon 58 551 51 29
gsm 600 92 03 03
biuro@bulaj.pl
W piątek i sobotę wieczorem lepiej zarezerwować stolik
Bla bla bla na orientację
Do Bulaja można dotrzeć idąc z sopockiego mola (fotki z 2006 roku) w kierunku Orłowa. Za Grand Hotelem wchodzimy do Parku Północnego i mijamy po drodze z prawej strony: restaurację Smak Morza, Klub/Teatr Atelier, wejście na plażę Sopot nr 20. Po lewej stronie Sfinksa. Idąc dalej miniemy jeszcze od strony morza MCKA Zatokę Sztuki, a od strony ulicy Powstańców Warszawy Plac Mancowy. Przy wejściu na plażę nr 14 miniemy Plażę Piratów - tawernę z piwem i przekąskami czynną cały rok, a kawałek dalej Śledzik Dance (dawna Meduza, Sopot 13) otwarty tylko latem. Siłownia plenerowa obok Śledzika zainteresuje tych, którzy przed jedzeniem lubią się rozciągnąć ;). I na wysokości Dworku Admirał, ale bliżej plaży znajduje się Bulaj. Wchodzimy i majowy piątek o godzinie 16 mamy do dyspozycji 5 stolików wewnątrz (jeden był zajęty przez 5 klientów) i kilkanaście stolików na werandzie i na tarasie.
Inna ciekawa restauracja: Drukarnia w Łodzi





Brak komentarzy:
Prześlij komentarz